Eva Gayrimenkul Değerleme Ankara Bölge Müdürü Zeynel AKKAYA Başkent’in emlak piyasasını bölge bölge analiz etti…

Özetle; artan nüfusun ve devam eden göç alımının etkisiyle yeni gelişim alanlarına ihtiyaç duyuluyor. Kentin yeni gelişim bölgesi güneye ve batıya doğru kayarken, yeni ve değerli yatırım bölgeleri de ortaya çıkıyor. Bu gelişim alanları gelişimini en başta Eskişehir yolu başta olmak üzere oluşturuyor…

Bizler ise bu gelişmeleri NAZIM İMAR PLAN incelemesi yaparak zaten öngörmüş ve yatırımlarımızı yapmıştık… ŞİMDİ İSE KARDA BEKLİYORUZ :))

Haber Ek’tedir.

Türkiye ortalamasına bakıldığında daha yüksek olan kişi başına düşen milli geliri ve bölgedeki kamu sektörünün ağırlığı düşünüldüğünde sabit gelirli ve iş güvencesi olan nüfusun yoğunlukta olmasının Ankara’daki konut piyasasını güçlü kılan temel etkenler arasında olduğu söylenebilir. Gelecek yıllarda doğu aksının kentsel dönüşüm projeleriyle gelişmesi, batı ve kuzeybatı aksının gelişmesini devam ettireceği, güneybatı aksının şehrin odak noktası haline geleceği ve güney aksının ise nitelikli konumunu güçlendirmesi bekleniyor. Özetle, Ankara’nın her yöne doğru büyüme içerisinde olacağı görülüyor.
Son on yıllık dönemde Ankara’da gayrimenkul sektörü açısından oldukça önemli projeler gerçekleştirildi. Büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra peş peşe hayata geçirilen konut, AVM, otel, ofis plaza projeleri ve kamu yatırımları ile büyük bir yatırım alanı durumuna geldi. Gerçekleştirilen projelerden bir bölümü boyutları ve mimari özellikleri bakımından ülke genelinde öne çıktı. Son zamanlarda orta ve üst kesime hitap eden ofis ve işyeri projeleri oldukça önem kazandı. Eskişehir Yolu, Konya Yolu üzeri, Söğütözü, Çukurambar ve Balgat bölgelerini de kapsayan alan, Ankara’nın yeni merkezi iş alanı olarak tanımlanmaya başladı. Bu bölgelerde var olan binaların doluluk oranı yüksek seviyelerde olup, inşaat halindeki projelerde ise satışlar belli seviyelere ulaştı.
Son yıllarda Ankara’nın özellikle Söğütözü bölgesi ile Eskişehir Yolu ve Konya Yolu üzerindeki arsaların tercih edildiği projelerde ağırlıklı olarak iş merkezi ve AVM konseptlerine sahip karma projeler gerçekleştiriliyor.

ÇANKAYA’NIN BATISI DEĞERLENİYOR

Geçtiğimiz yıllara bakıldığında Ankara’da değerlenen ilçeler yeni başta Çankaya olmak üzere, Yenimahalle, Etimesgut, Mamak başı çekiyor. Bu bölgelerden özellikle Çankaya ilçesi sınırları içinde daha çok gayrimenkule dönük yatırım projeleri olması nedeniyle başı çekerken özellikle batı aksı değerleniyor. Ankara’nın batı ve kuzeybatı aksı; sanayi bölgeleriyle, AVM’lerle, toplu konutlarla, kooperatif ve yeni oluşum projeleri ile gelişimini sürdürüyor. Bu aks üzerinde yer alan Sincan-Yenikent, Batıkent, Eryaman, Elvankent ve Etimesgut gibi semtler değerlerini yükseltiyor.
Çayyolu ile Çankaya’yı birleştiren ve İncek bölgesi içinden geçen bulvarın ulaşıma açılması ve yoğun bir şekilde kullanılmaya başlaması bölgeye olan talebi artırıyor. Bu bulvar çevresinde Beytepe-İncek bölgesinde de yeni projeler yapılmaya başlarken bölgede hareketlilik devam ediyor. Bölge Ankara’nın güney ve batı aksı arasında kalan alan olup kısa dönemde bu bölgenin öne çıkacağı düşünülüyor. (ESENLER YATIRIMLARI TAM BU BÖLGE ÜZERİNDE ARKADAŞLAR!! :))

DÖRT ANA KOL ÜZERİNDE GELİŞİYOR
Artan nüfusun ve devam eden göç alımının etkisiyle yeni gelişim alanlarına ihtiyaç duyuluyor. Kentin yeni gelişim bölgesi güneye ve batıya doğru kayarken, yeni ve değerli yatırım bölgeleri de ortaya çıkıyor. Bu gelişim alanları gelişimini Eskişehir yolu başta olmak üzere, İstanbul yolu, Konya yolu ve Samsun yolu olarak dört ana kol üzerinde yürüyor.
Ankara’daki yerleşim, merkezden dışarı doğru kayarken Çayyolu, Bilkent, Beysukent, Ümitköy’deki yerleşimler şehrin batıya doğru büyüdüğünü gösteriyor. Bu büyüme şehrin batısındaki arsa ve arazilerin değerlenmesine sebep oluyor. Eryaman, Yuva, Bağlıca, Oran, İncek gibi yerler kentin hızla büyüyen alanları olup Altındağ, Mamak semtleri ise TOKİ’nin yaptığı toplu konutlarla şehrin modern yapısına ayak uyduruyor.
Balgat, Dikmen, Çiğdem, Oran gibi yerleşkeler lüks iş merkezleri, rezidanslar ve nitelikli projeler çerçevesinde yeni görünümleriyle Konya Yolunu prestijli bir bölge haline getiriyor. Bu bölgedeki yapılaşmaların yüksek seviyelere ulaşması neticesinde, bu aks üzerinde bulunmakta olan İncek aksına doğru kayma bekleniyor.

Konut ve otel yatırımları artacak

Eskişehir Yolu üzerinde, Yaşamkent’ten sonra bulunan ve batıya uzanan bölgede yapılacak olan plan çalışmaları ile özellikle konut yatırımlarının artacağı düşünülüyor. Ayrıca kentin batı ve güney akslarını birleştiren İncek-Çayyolu-Yaşamkent aralığında markalı konut projelerinin artarak devam edeceği düşünülüyor. (BİZ BU GELİŞMELERİ ZATEN ÖNGÖRDÜK VE YATIRIMLARIMIZI BUNA GÖRE YAPIYORUZ…ŞİMDİ KARDA BEKLEME DÖNEMİNDEYİZ ARKADAŞLAR ) Havalimanı yolu üzerine yakın konumda Akyurt’ta yapılacak olan kongre ve fuar merkezi ile Ankara’ya olan ilgi ve yatırımlar artacak. Eskişehir Yolu, Konya Yolu arasında, Çankaya, Yenimahalle ve Gölbaşı ilçeleri sınırları içinde kalan bölgede yeni konut yatırımlarının artması ile bölgeye talebin artması sağlanacak. Altındağ ilçesi sınırları içinde kalan ve Büyük Sanayi olarak adlandırılan bölge ve çevresinde yapılmış veya yapılmakta olan 1/1000 ölçekli Merkezi İş Alan planlarının uygulamasının yapılması ile bölgenin eski dokusundan kurtularak cazibe merkezi oluşturacak. İlçe ve Büyükşehir Belediyesinin kentin eski ve gecekondu bölgelerinde kentsel Dönüşüm çalışmaları ile şehrin dokusunun değişmesi sağlanıyor. Ankara’da 3662 yatak sayısı ile Avrupa’nın en büyük şehir hastanesinin yapılacağı Bilkent Hastane Kampüsünün yapımına başlamış olması ve bununla beraber Etlik Hastane Kampüsünün de bitirilmesi ile Ankara’da sağlık sektörü ve turizminin gelişeceği görülüyor. Sağlık sektörünün gelişmesi ve Akyurt’taki kongre ve fuar alının tamamlanması ile birlikte Ankara’da otel yatırımlarının artacağı düşünülüyor. Ankara’da özelikle Ayaş, Haymana ve Kızılcahamam’da jeotermal kaynakları ve kaplıcaları sağlık turizmi için potansiyel teşkil etmekte olup bu yönde yatırımlar yapılmaya devam ediyor…